17. 2. 11

Wash

jjj
Kaj je to wash?


Pred desetimi in več leti, je za vse razen dry brushinga (tehnika suhega čopiča) veljalo za washing. Wash se je nanašal po celi maketi in je ponazarjal umazanijo in vse ostale „efekte“ narave. Danes pa je tehnika „wash“ zaradi boljšega razumevanja in napredovanja v barvanju, točno določena. Glavni namen washa je izpostavitev detajlov na maketi, s katero pridobimo potrebno globino in povečamo kontrast na maketi in s tem izboljšamo končni izgled iste.
Kaj potrebujemo za tehniko wash?
Največkrat se uporablja mešanica temno rjave barve razredčena 70-80% z razredčilom. Če je osnovni nanos naše makete v akrilnih barvah, naredimo mešanico wash z oljnimi ali enamelnimi barvami. Pred nanosom washa je priporočljivo maketo zaščiti z sjajnim (gloss) lakom, ki nam pomaga, da wash lažje steče.

Če je pa osnovni nanos v enamelnih barvah, je potrebna mešanica narejena z akrilnimi barvami. Za nanos uporabljamo mehek čopič (velikost 2-4).


Pred vsakim nanosom je potrebno paziti, da na čopiču ni prevelika količina washa tako, da pred nanosom čopič rahlo položimo na robček, ki pobere odvečno barvo.
Kako nanašamo wash?
Mešanico, ki smo jo naredili (možno jo je tudi kupiti) nanašamo med razpoke, kovice in podobne detajle na maketi, ki „izstopajo“. Nikar se ne ustrašite, če se barvna mešanica neenakomerno razlije okoli detajla.
Čez nekaj minut sušenja namreč s čistim čopičem navlaženim (ne preveč!) z razredčilom, ki so ga uporabili za mešanico, blendamo (mešamo direktno na maketi) toliko časa, da izgine vsa neželjena barva, ter ostane samo v razpokah.

Kaj dobimo z washom?
Wash prikazuje predvsem umazanijo nastalo od olja, goriva, blata in podobnega, ki se nabira okoli kovic, razpok, odprtin, vogalov raznih pokrovov in podobnega. Na splošno to je akumilirana umazanija.
Kdaj uporabiti wash?
Vedno, ko želite izpostaviti nek detajl, dobiti kontrast, predvsem pri kovicah, razpokah, odprtinah in podobnih delih makete. Wash veliko bolj pride do izraza na svetlejših maketah kot pa pri temnih. Pri svetlejših je potrebno biti pazljiv, da wash ni preveč temen in preveč izstopa.
Za začetnike priporočam izdelke MIG PRODUCTIONS, ki nam ponujajo že narejene mešanice, s katerimi boste dobili občutek in izkušnje. Tako kot pri vseh tehnikah je potrebna velika mera opreznosti in zmernosti, kajti pretiravanje ali hitenje kaj hitro uniči vašo maketo.

0 komentarji:

SVM TEKMA

1. in 2. 6. 2013

Arhiv

Spletni dnevniki

Oznake