9. 2. 11

Dusting in predusting

.
Dusting ali po slovensko prašenje je še ena zelo preprosta tehnika, ki nam je na razpolago.
S tehniko simuliramo prah, ki se nabere na horizontalnih površinah vozila, okrog panelov itn. Kot vedno, hočemo ustvariti kontrast med zaprašenimi in čistimi deli vozila.
Rabimo zračno pištolo in katerokoli barvo; emajle ali akrile. Najpomembnejše je, da barvo pravilno razredčimo preden jo špricamo po maketi. Pike, ki so pogoste pri nepravilni razredčeni barvi niso zaželjene.
Če uporabljamo tehniko, kot pomoč za nanašanje pigmentov, tehniko imenujemo predprašenje ali predusting. Pigmenti se lažje primejo na nesijočo podlago in tudi pridejo bolj do izraza, če jih nanašamo na že zaprašene dele.

Na sliki vidite tudi nove AK produkte, ki jih trenutno testiram. AK dust voši so zelo primerni za simuliranje praha, saj je tekočina že razredčena in tako pripravljena na zračno pištolo. Še ena dobra stvar produkta je, da jih lahko manipuliramo (premikamo) po špricanju, s primernim razredčilom.
Za barvo praha lahko uporabimo veliko odtenkov odvisno od kraja ali efekta, ki ga želimo prikazati. Pogosti odtenki so bež, puščavska rumena, kaki rjava.



Že prej sem omenil, da hočemo ustvariti kontrast med prašnimi in čistimi deli. Pri tem si lahko pomagamo s preprostimi maskami


Še en malo bližnja slika, kjer je efekt bolj viden


Še slike efekta na drugi maketi




Prašenje vozila je še ena zelo enostavna tehnika, ki nam bo v pomoč. Prah je najbolj pogost element staranja, in ga tudi najprej opazimo. Pa četudi prikazujemo novo vozilo, bodite sigurni, da bo prej ali slej tudi na njem viden prah.
Če hočemo efekt še bolj poudariti, pa bomo morali uporabiti še pigmente. A to je poglavje, ki potrebuje svoj članek.

0 komentarji:

SVM TEKMA

1. in 2. 6. 2013

Arhiv

Spletni dnevniki

Oznake