6. 2. 11

Fading z olji


Angleško - slovenski slovar pravi, da fading pomeni bledenje; torej bi se dobesedni prevod glasil: bledenje z olji.

Kot vedno, tehniko najboljše opišemo tako, da razložimo kaj z njo hočemo doseči; kaj je naš cilj. Vremenski vplivi, kot so sonce, dež, sneg itn. vplivajo na izgled barve oklepnika ali vozila. Barva, ki je na začetku bila sveža in enobarvna, začne bledeti in s tem spreminjati odtenek - sonce osnovno barvo obledi in jo s tem posvetli. Poleg posvetlitve, postane osnovna barva tudi zelo raznobarvna. In točno to hočemo posnemati na naši maketi.
Tehniko ponavadi uporabimo po filtrih in vošu. Glavni material bodo seveda olja

Svetujem, da pri oljih niste varčni, saj se kvaliteta pozna. Ena barva olja vam bo služila mnogo let , saj pri maketarstvu uporabljamo le manjše količine.
Poleg olj bomo uporabili white spirit ali po naše beli špirit. Tudi pri špiritu ne skoparite, saj vam bodo  poceni variante na maketi pustile mastne sledi. Preden špirit kupite, se pozanimajte pri kolegih maketarjih, katere znamke so vredne nakupa.
Čopiči tokrat niso tako pomembni, tako da lahko uporabljajte tudi odslužene primerke. Pri tej metodi rabite dve vrsti čopičov – normalnega za nanos in malo širšega za razmazanje olj.
Pa pojdimo k praksi – tehnika je preprosti dvostopenjski postopek. Najprej nanesemo različne barve olj na površino, potem pa jih razmažemo. Hitro in enostavno.
Barve, ki jih izberemo za maketo so odvisne od osnovne barve in efekta, ki ga želimo doseči. Uporabimo lahko belo, oker, rjavo, modro, zeleno, oranžno barvo. Npr. za zeleno, uporabimo belo, oker rumeno in modro; modra je odlična za senčenje zelene.  

Olja sem nanesel na kos kartona, da se odvečno olje vpije v njega.  Ko hočem imeti čisto nesvetlečo površino makete, mi je olje v barvah odveč.
Nanesemo olja z našim normalnim čopičom – najprej svetlejše barve na odprta mesta in potem temnejša olja po kotih in vogalih. S tem dobimo ali poudarjamo kontrast med določenimi deli tanka in s tem povečujemo volumen.


Potem vzamemo malo širši čopič in ga navlažimo s špiritom



Malo ga podrgnemo po papirnatem robčku, da se znebimo odvečne tekočine. Čopič mora biti vlažen, ne moker. In tako lahko končno začnemo mazati olja s krožnimi gibi

Kot sem že napisal, je modra odlična barva za senčenje zelene

Ko končamo se lahko odločimo, da popravimo nekatera mesta, ki nam niso všeč, in preprosto ponovimo postopek



In tako pridemo do končnega izgleda


Če imate preveč mat ali nesijočo površino, vam bo suho mazanje z olji mogoče delalo preglavice. Rešitev je, da pred olji površino navlažite s špiritom.


Pri vertikalnih površinah je tehnika enaka, vendar tokrat razmažemo olja od zgoraj navzdol  in s tem posnemamo realistične efekte



Še enkrat enak postopek, tokrat na večji površini – navlažitev površine...

...potem nanesemo olja...

... in jih razmažemo

Tehnika je izredno enostavna in zabavna, najbolj pomembno pa je, da nam pomaga posnemati realistične efekte. Je še ena tehnika v naši malhi, s katero smo bližje naši viziji o realistični pomanjšani verziji pravega vozila.
Olja so tudi zelo varna, saj jih lahko enostavno odstranimo, če z njimi nismo zadovoljni.
Za konec še par nasvetov:
-          -ne pretiravajmo s količino olji; raje postopoma nanašajmo barve
-         - pazimo na izbiro barv; modro olje čez rumeno nam da zelen odtenek
-         - koliko razmazati olja nam prinese praksa; delajmo z občutkom
-          -če imamo emajlno osnovno barvo, jo zaščitite z akrilnim lakom, da vam jo špirit ne razžre

 Za dodatne informacije svetujem:
- Color modulation DVD (MIG production)
-Washes, fading and oils (AK interactive)


0 komentarji:

SVM TEKMA

1. in 2. 6. 2013

Arhiv

Spletni dnevniki

Oznake