8. 3. 11

Oljni in drugi madeži

.
Madeži na maketi postajajo že uveljavljeni postopki na koncu staranja. Najbolj pogosto kopiramo oljne madeže, ki se pojavljajo na vozilih. Opazimo jih na kolesih, okoli matic, pri motorju, okoli odprtine za tankanje goriva itd. Na črnobelih slikah iz 2. svetovne vojne velikokrat opazimo, da tankisti niso bili preveč pozorni pri tankanju in je gorivo praktično polito po tanku. To dejstvo lahko izrabimo da naredimo bolj privlačno maketo. Oljni madeži se lahko zmešajo z umazanijo in prahom, ki je že na vozilu in tako ustvarijo zasušene madeže.

Oljni madeži pa niso edini efekti, ki jih lahko uporabimo. Madeži nastanejo tudi na vozilih, ki vozijo po blatu in lužah (vlažni in vodni efekti). Temnejše blato pusti sledi na posušenem prahu itd.

Oljne in vodne madeže lahko simuliramo z  različnimi produkti. Na trgu obstajajo že narejene mešanice, ki so odlične za začetnike in nam prihranijo čas.

SPLOŠNI MADEŽI
Z že narejeno Migovo mešanico je zelo enostavno delati. Mešanico poljubno razredčimo z white špiritom in jo nanesemo na maketo.


Razredčeno mešanico uporabimo za prikaz zasušene tekočine po trupu tanka. Mogoče je samoumevno, a vendar – če boste nanesli tekočino na pigmente, bo efekt veliko bolj realen. Pigmenti namreč vpijejo tekočino, kot se to zgodi v resnici. Kako narediti suho blato si lahko preberete v dveh člankih Suho blato 1. in Suho blato 2.


Prvi nanos naj bo z zelo razredčeno tekočino – rezultat je zelo blag efekt, ki pa ga bomo še bolj poudarili

Isti postopek ponovimo, vendar tokrat z manj razredčeno tekočino. Spodaj so slike končnega efekta

Še z druge strani


Še isti efekt na drugi maketi, tokrat na strani trupa


Seveda lahko isto tekočino tudi sami zmešamo. Za osnovo uporabimo temno rjavo olje ali rjave barve emajle; uporabite lahko tudi pigmente.

Barvi primešamo sijoč (gloss) lak in v mojem primeru Color mix. Če nočemo res mokrih madežov dodajmo posijoč lak (satin).


Ker so barve emajlne moramo uporabiti primerno razredčilo. Če nimate Color mixa (Revell) lahko uporabite tudi Nitro razredčilo. Seveda pazite na hlape in delajte v dobro prezračenem prostoru.

OLJNI MADEŽI
Oljne madeže naredimo popolnoma enako kot prejšne, splošne madeže. Razlika je le v tem, da za olja uporabimo bolj gosto mešanico. Postopek je enak, kot prej - najprej naredimo madeže z zelo razredčeno mešanico in to ponovimo z bolj gosto mešanico. Seveda jih moramo narediti na logičnih mestih. Oljne madeže delamo čisto na koncu staranja, saj jih moramo nanesti čez pigmente ali čez zaprašene dele makete. Tukaj je primer ruskega KV- 1 tanka, kjer je olje narejeno okoli motornih loput.

Madeži neizmerno popestrijo samo maketo. Spodaj je par slik, kjer sem izkoristil dejstvo, da je oklepnik vozil po lužah ,in da je nanj deževalo - primer s Staghounda


Efekt na spodnjem trupu je narejen z Migovo Wet effects and damp earth mixture tekočino. Tekočina je mešanica sijočega laka in razredčila in smrdi, kot sam hudič. Mešanico lahko seveda naredite tudi sami

Na spodnji dveh slikah vidite vse efekte, o katerih pišem

Toliko o oljnih in vodnih efektih. Upam, da komu ta članek pride prav in da na naslednji maketi poskusite tudi sami. Moje področje so oklepniki, vendar so ti efekti univerzalni in se jih z lahkoto uporabi tudi v drugih kategorijah.

0 komentarji:

SVM TEKMA

1. in 2. 6. 2013

Arhiv

Spletni dnevniki

Oznake