20. 9. 11

Swiss World Expo 2011

.
Konec avgusta je v Montreauxju potekal maketarski expo, ki slovi kot največji te vrste. Poteka vsake tri leta na drugi lokaciji; prejšnji je potekal v Gironi. Dogodek se je odvijal v večjih prostorih razstavišča, ki je najbolj znan po vsakoletnem jazz festivalu. Poleg maketarske tekme, je expo gostil svetovno prvenstvo v Warhammerju, ki je potekal v ogromni kletni hali; prisotne pa so bile ekipe iz celega sveta.
Na tekmi so bile vse splošne kategorije, ki jih najdemo na vseh ostalih tekmah. Je pa expo specializiran na figure, tako da ni čudno, da je teh bilo zdaleč največ. Še bolj pa je bilo zanimivo dejstvo, da je bilo fantazijskih figur skoraj enako, kot historičnih. Mislim, da lahko počasi opazimo trend, ki kaže, da postajajo fantazijske figure “nova moda”.  In nekatere ti res vzamejo dih in edino kar ti ostane v glavi, je vprašanje – kako hudiča si je to lahko izmislil?! Človeška domišljija pač ne pozna meja in maketarji se najbrž tega še bolj zavedamo, kot večinska populacija.
Druge kategorije letos žal niso bile pretirano zastopane. Mogoče zaradi recesijske klime, mogoče zaradi termina – kdo ve? Po pravici jih tudi nisem pretirano pogrešal, saj so bile figure na tako visoki ravni, da so nam vzele ves čas. Pomagale so tudi delavnice, v katerih so mojstri figuristi razdajali svoje znanje.
Poleg tekme in delavnic, je bila v zgornjem nadstropju postavljena razstava maket in figur ustvarjalcev, kot so Mario Eens in Staf snyers, Danilo Cartacci, M. Numitone, Marion&Alan Ball, Diego Ruina, Anders Heintz, Mike Blanc, Bill Horan, Marijn Van Gils in številni drugi. Zbrana je bila prava smetana svetovnega maketarstva.

Začetek poti

Simplonov prelaz

Grad Chillon malo pred mestom

Razgled, ki nas je pričakal

 Promenada do razstavišča

Glavni oder

Sončni zahod s terase

Predavanje Diego Ruinje

Mimohod milice in Rimljanov







Nekateri se prevažajo v stilu

Mravljišče v kleti

Povezava do albuma, kjer si lahko ogledate figure in makete na tekmi in razstavi:

0 komentarji:

SVM TEKMA

1. in 2. 6. 2013

Arhiv

Spletni dnevniki

Oznake