2. 5. 11

Odstranjevanje kroma

.
Kromirani delci so že od nekdaj trn v peti maketarjev, hkrati pa tudi proizvajalcev maket. Slednji sicer maketam največkrat prilagajo že kromirane plastične delce, a ti so največkrat slabi. Ali so nekakovostno odeti v "krom", ali pa so polni šivov in neizbežno potrebni nadaljne obdelave, kitanja, brušenja. Zato se pojavlja nov problem: kako karseda najbolje ponazoriti krom? Nekateri prisegajo na barve Alclad II, drugi na prašek Kosutte Gin San, tretji na Bare Metal Folijo. Vendar je to že predmet druge razprave.

Tu vam bom razložil nekaj o odstranjevanju kroma iz plastičnih delcev. Lahko bi jih pobrusili, a to ni vedno enostavno, sploh pri manjših delcih kompleksnejših oblik. Zakaj si ne bi olajšali tega opravila? Rešitev je Mr. Musculo vodovodar gel. To čistilo za odtoke nalijemo v posodo in vanj potopimo kromirane plastične delce s katerih želimo odstraniti krom. Ta bo že po nekaj minutah začel dobesedno izginjati pred vašimi očmi. Naslednje slike si sledijo v pripisanem časovnem zaporedju:


0 min


2 min


3 min 0s


3 min 10s


3 min 20s


3 min 30s


3 min 40s


Dobra stvar uporabe Mr.Muscolo vodovodar gela je, da odlično odstrani krom tudi iz najbolj skritih kotičkov, pri tem pa ne poškoduje plastike. Vseeno pa to vedno predhodno preverite na odpadnih delcih vaše makete, npr. na smrečici! Za morebitne poškodbe makete ne odgovarjam.

3 komentarji:

prvi pravi ...

Zelo uporaben članek! Matic, ali si poskusil z gelom odstraniti barvo s kakšne stare makete?

matic176 pravi ...

Ne, nisem. Ideja je pa zanimiva. Bo treba poskusiti!

matic176 pravi ...

Naj omenim, da ima po izkušnjah nekaterih maketarskih kolegov podoben učinek tudi Domestos gel.

SVM TEKMA

1. in 2. 6. 2013

Arhiv

Spletni dnevniki

Oznake