4. 5. 11

Nanašanje nalepk ali oznak na maketo

.
Vsaka maketa, neglede na kategorijo ima ponavadi dodane nalepke ali oznake. Oklepniki imajo oznake enot in seveda narodnosti; dirkalni avti in motorji so ponavadi totalno prekriti s sponzorji; letalske makete tudi niso izjeme.
Nalepke pa so tudi ena prvih težav, ki jih doživi novopečeni maketar. Največkrat je težava, da se nalepke strgajo med nanašanjem ali pa da na koncu zasrebrnijo. Srebrnjenje je lahko velika težava, saj jo ponavadi vsi takoj opazimo. Problem nastane, ker se nalepka ni popolnoma zalepila in drugače odbija svetlobo.
Težavam s strganjem se zlahka izognemo z malo prakse in mirno roko. Za srebrnenje pa je potrebno slediti par korakom.
Prvi korak je zagotovo sijoča površina, na katero lepimo nalepko. Zadostuje, da si kupimo malo flaško sijočega laka, ki ga lahko s čopičmm nanesemo na mesto, kjer bo nalepka. Še bolje je z zračno pištolo nanesti sijoči lak, da dobimo lepo in gladko površino.
Ko je lak suh, se lahko posvetimo nanašanju nalepke. Pripomočki, ki jih potrebujemo
Škarje za lep odrez nalepke, ki jo rabimo. Pinceto za enostavno držanje nalepke. Voda služi za omehčanje lepila, ki je na nalepki. Čopiči za varno premikanje nalepke, ko jo natančno nameščamo. Dve flaški v ozadju pa sta tekočini, ki pomagata, da se nalepka popolnoma zalepi in nam ne povzroči srebrnenja. Tekočini najdete tudi v spletni trgovini http://www.plasticne.makete.net/.

Če imate tekočino začnite z modro in navlažite mesto, kjer pride maketa. Drugače uporabite navadno vodo iz pipe.
Nalepko medtem držite v vodi, da se omehča ali da se jo da lepo odstraniti s kartona. Potem pa jo previdno prenesete s kartona na maketo
Ko je nalepka na maketi, jo poravnajte na pravo mesto in jo potem narahlo pritisnite na površino. Pritiskajte od sredine navzven, da odstranite morebitne mehurčke kisika.
Če imate Micro Sol, je zdaj pravi čas, da ga nanesete in pustite nalepko popolnoma pri miru. Tekočina nalepko zmehča in pojavijo se lahko gube, ki pa bodo izginile, ko bo vse suho.
Obstajajo pa tudi druge vrste nalepk. Ene izmed teh so Dry transferji ali po naše suhi transferji. Gre za nalepke, ki so na lepilni foliji.
Nalepko previdno izrežemo in na zadnjo stran nalepimo košček navadnega selotejpa ali lepilnega traku.
Potem jo postavimo na željeno mesto in jo prilepimo
Sledi pritiskanje nalepke na površino; jaz sem uporabil držaj čopiča in pinceto
Če smo pravilno opravili svoje delo, bo nalepka ostala na maketi, ko odstranimo trak in folijo
Takole zgleda na koncu. Seveda je potrebno nalepko še utrditi z omenjenima tekočinama Micro Set in Micro Sol.
Toliko o nalepkah. Seveda niso vse nalepke kvalitetne in nam bodo v sakem primeru povzročale težave, a to moramo vzeti v zakup v tem hobiju. Pri nalepkah se splača biti natančen, saj se na maketi ponavadi zelo dobro vidijo in če bodo postrani, vam lahko zelo uničijo končni izgled, za katerega ste tako trdo garali.
Veselo maketarjenje!

0 komentarji:

SVM TEKMA

1. in 2. 6. 2013

Arhiv

Spletni dnevniki

Oznake