18. 12. 12

Zimska vinjeta 2.del


Prvi del najdete na Zimska vinjeta 1.del

In nadaljujemo z drugim delom. Kako posnemati sneg? Maketarski trg nam je tu v veliko pomoč, saj ima vsaka prava maketarska firma svoj ˝zvarek˝. Vsekakor kupite tak produkt, saj je ponavadi cenovno ugoden in preizkušen.
Jaz ga trenutno žal nimam, a ker se mudi bom posegel po naslednji možnosti – soda bikarbona. Bom pa sodo še malo izboljšal z materiali, ki pa jih imam na zalogi.
Pa začnimo – poleg snega, moram izdelati kepe, ki jih opazimo po robu ceste. Najprej izdelam majše kepice. Sodo zmešam z lesnim lepilom in mešanico polijem po alu foliji (žal nimam slike). Ko se posuši, dobimo tanko snežno ploščico, ki jo stremo in tako dobimo kepice. Kepice postavimo na želeno mesto...

...in jih fiksiramo z željenim lepilom. Sam sem uporabil kar Migov fixer, ker mi je bil pri roki.


Zdaj pa rabimo večje kepe. Tokrat uporabimo gips, ki ga zmešamo z vodo



Postopoma dodajamo gips, da bo mešanica vedno bolj suha


Kepe pustimo, da se posušijo, potem pa pripravimo mešanico sode, lesnega lepila in vode. Na spodnjih dveh slikah sem pretiraval z vodo, saj mora biti mešanica zelo gosta, da prekrijemo celo površino kepe.


Kepe potopimo v to mešanico in jih razvrstimo po podlagi.



Na zgornji sliki vidite, da je cesta čisto nesijoča, kar seveda ni primerno za blatno cesto. Ne skrbite, saj igranje s sijočim lakom puščam vedno za konec, ko je vozilo na mestu.
Zdaj pa k snegu. Soda bikarbona je odlična za prikaz snega, vendar ima pomanjkljivosti. Prva je rumenjenje. Bral sem nešteto zgodb, da s časom soda porumeni in naša dragocena diorama je tako uničena. Rešitev je ta, da sodo temeljito zmešamo z lesnim lepilom, ki bo deloval kot konzervans. Torej ne skoparite z lesnim lepilom! Ker pa smo nekateri raje še bolj sigurni, pošpricajmo sneg z lakom, ko dokončamo podlago. Tako preprečimo zraku dostop do sode in rumenjenje je preprečeno.

Druga stvar je pa je sam izgled sode, ko se posuši. Če opazujemo sneg, opazimo da se blešči, lesketa na soncu. Torej moramo nekaj primešati – sam sem uporabil Icy sparkles od firme Deluxe materials. Dodal sem tudi Micro ballons (rezinski prah), ker je končni izgled snega rahlo spremenjen, vendar razlika ni tako očitna, da bi svetoval nakup... Rezinski prah raje uporabite za drugo metodo izdelave snega. Prah se zmeša z rezin smolo in tako mešanico potem nanašamo na podlago. Metoda je odlična za taleči sneg. (vir: Danilo Cartacci; Painting miniatures)
Še enkrat – zmešamo sodo, lesno lepilo, vodo, Icy sparkles in rezinski prah (ni nujno)...


in to mešanico nanesemo na podlago z odsluženim čopičom


Prvi sloj je namenoma bolj tekoč, saj nočem prekriti cele podlage; nekateri deli naj bodo vidni. Drugi sloj bo bolj gost in z njim bom prekril snežne dele, kjer se mi zdi, da so preveč presojni.
Zdaj pa k naslednjemu problemu – snežne kepe, ki se topijo. Predvsem na robu ceste lahko opazimo tak pojav. Zmešajmo Still Water od Valleja in sodo v gosto mešanico



in jo nanesemo na podlago


Ta postopek mora biti hiter, saj se mešanica zelo hitro suši. Lahko dodate tudi vodo, ker je Still W. akrilni produkt. Te kepice pa lahko potem še malo popravimo, da bodo bolj realne


Pustimo, da se vse posuši in kot sem že dejal, lahko postopek s snegom ponovimo večkrat, če se nam zdi potrebno. Potem lahko namešamo rahel wash in sneg malo umažemo ob robu ceste in tam, kjer so tacali vojaki. Na koncu prilepimo vozilo, drevesa, figure, detajle...
In čisto na koncu uporabimo sijoč lak, da povežemo podlago v celoto. Jaz sem uporabil Migov Wet effects, ki pa ni nič drugega kot razredčen emajlni sijoč lak. Dobro se obnese Revellov sijoč lak, razredčen z njihovim Color mixom.
V naslednjem članku pa o izdelovanju dreves...


LP

0 komentarji:

SVM TEKMA

1. in 2. 6. 2013

Arhiv

Spletni dnevniki

Oznake