20. 6. 12

SOKO G-4 Super Galeb



SOKO G-4 Super Galeb, YUMO, 1/72
Na maketi je dosti samogradnje.
Komplet cockpit s sedežema, nova pitot cev, zasteklitev z zapirali, zračne zavore z jaškom, antene ne repu zgoraj.
Drobni napisi in nacionalne oznake so iz kita (za info skupaj 249), se pravi cela plahta plus seriali,
ki prihajajo iz Lift Here seta.
Zgornje površine barvane s Tamiya barvami, spodnja modra pa WEM.

















5. 6. 12

Ferrari FXX (2005)




Proizvajalec: Tamiya


 Merilo: 1/24


 Leto izdelave: 2012


 Izdelal: Matej Grofelnik


Tamiyin Ferrari FXX še vedno velja za eno najboljših če ne celo najboljšo avtomobilistično maketo tega proizvajalca in tudi na sploh. Ker si sam že lastim enega od prej in ker me je izdelava le tega tako navdušila sem se odločil za izdelavo še enega, vendar je ta moral biti nekaj posebnega. Tako je po brskanju po spletu padla ideja o izdelavi FXX-a katerega karoserijski deli so oblečeni v karbonske nalepke.
Sama maketa je zares izvrstna prileganje in podrobnosti so na najvišji možni ravni, želel bi si le nekaj več "prostora" za barvo in lak na sami karoseriji, saj je prileganje le te v povsem surovi obliki tako natančno da nastanejo težave pri prileganju že po nanosu primerja.
Nalepke so proizvajalca Scale Motorsport in so iste kot jih ta proizvajalec ponuja v super detail paketu za Tamiyinega FXX-a za ceno cca. 200$. Prav tako so tudi načrti za nalepke s strani Scale Motorsporta le da so nekoliko prirejene za velikost pole nalepke.
Karbon v notranjosti, zadnjih blatnikih in zračnikih pa je od proizvajalca Crazy Modelers.
Obe nalepki si zaslužita odlično oceno za delo z njima. Nanašal sem jih s pomočjo tople destilirane vode in sušilnika za lase brez pomoči mehčalca. Manjše nepravilnosti sem popravil s pomočjo bucike in alkoholnega kisa.
Sam postopek nanašanja nalepk je potekal cca. 4 ure.







Za maketo sem dal izdelati tudi ploščo s podatki o pravem avtomobilu.




1. 6. 12

Panavia Tornado ADV/F.3






Panavia Tornado ADV F.3, Revell #4375, 1:72, MM.7232, 36-10, 12. Fighter Sqn., 36. Wing »Ricardo Helmut Siedl«, Italija 2004
Kvalitetne makete Tornada F.3 v merilu 1:72 ni na trgu. Še najboljši je Italeri iz konca osemdesetih let. Žal pa je za današnje standarde zastarel. Zakaj govorim o Italeri. Zato, ker je v Revell pakiranju ista plastika, le nalepke so druge.
Da bi izboljšal slabo osnovo, sem se odločil, da jo kombiniram z odlično maketo Tornada IDS/ECR, ki jo je pred leti naredil prav Revell. Ta slovi po krasnih in točnih detajlih. Italeri je tako ostal le sprednji del trupa (pa še to sem moral večji del na novo gravirati), podvozje, prozorni pokrov kabine in del notranjosti pilotske kabine. Ostalo pa je od IDS/ECR verzije: krila, višinska krmila, rep, kolesni prostori skupaj s kolesi, sedeži,… Vseeno to še ni bilo dovolj, zato sem si pomagal z Eduard setom #72359 in Master kovinsko pitotovo cevjo. Vse skupaj je presenetljivo dobro prilegalo skupaj, tako da sem bil pozitivno presenečen nad tem.
Barval sem z Gunze akrili. Nalepke pa so iz seta Mark I. Ltd MKD72011, ki ponuja poleg knjige še opcijo za 12 različnih Tornadov. Ker pa ta stencilov žal ne vsebuje, sem bil prisiljen uporabiti stari Xtradecal set X006-72. O kvaliteti prvih nimam večjih pripomb. Stencile pa je bilo potrebno kar izdatno mehčati.
Končni izdelek kljub »dolgočasni« sivi barvi izgleda zelo atraktivno. Še posebej, če upoštevam, da je nastal praktično iz dveh precej različnih maket. S tem pa je cilj v popolnosti dosežen. 

SVM TEKMA

1. in 2. 6. 2013

Arhiv

Spletni dnevniki

Oznake