9. 2. 19

Shorts Tucano T.1







Shorts Tucano T.1, Airfix A73010, 1:72, ZF239, RA-F, 72. (Reserve) Sqn. FTS, Display team 2013
RAF je kupil 130 Shorts Tucano T.1 (britanska verzija EMB-312 Tucano), da bi nadomestil Jet Provost. Prva letala so dobili leta 1988 in nekatera uporabljajo še danes. Sedaj jih počasi nadomeščajo s T-6C Texan II.
Airix maketa Tucana je prvič ugledala luč sveta že leta 1990. Je osnovna, da ne rečem primitivna maketa z malo deli, slabimi detajli,… Skratka nič kaj privlačna zadeva. Pred kratkim se je češki CMK odločil, da temu naredi konec in dal na tržišče kopico resin dodatkov zanjo. Praktično je več kot polovico narejene na novo: set koles, set krmilnih površin, set notranjost kabine s sedežema, set pokrovov podvozja z zavoro in set propelerja z motorjem. Veliko resina, ki nesporno precej izboljša maketo. Pretirano več dela ni bilo s temi novimi dodatki, ker so lepo nalegali v airfixovo plastiko. Pravzaprav pohvalno dobro, saj je sestavljanje potekalo hitro i brez večjih težav. Kar precej malenkosti pa sem naredil v samogradnji.
V čast 70-letnice 72. Squadrona so pri RAF demo letalo pobarvali v severno afriških barvah iz WW2. Jaz pa sem uporabil MRP kombinacijo middle stone, dark earth in azure blue. Airfix ponuja v škatli nalepke samo za to letalo, ker gre v tem mojem primeru za limitirano izdajo 1000 kosov.
Kaj reči za konec? Ali naj priporočam to maketo? Ne, vsekakor ne. No, mogoče le tistim maketarjem, ki bi se radi šli plastičnega  kirurga. Upam pa, da bo airfix naredil novo orodje, kajti obstoječega je že zdavnaj povozil čas.


0 komentarji:

SVM TEKMA

1. in 2. 6. 2013

Arhiv

Spletni dnevniki

Oznake